Peruskuntoutusjakso
Kuntoutusjakso alkaa rauhoittumis- /arviointivaiheella, jonka aikana tehdään tulohaastattelu, tutustutaan taloon ja tapoihin sekä omaan ohjaajaan. Ensimmäisten päivien aikana tehdään kartoitukset ja niihin liittyvät testit sekä laaditaan kuntoutussuunnitelma sekä saadaan ensimmäinen kuntoutusjakson tehtävä. Koko jakson ajan päivärutiineihin kuuluu päiväohjelman mukainen toiminta.
Kuntoutusjakso jatkuu purkuvaiheella, jonka aikana on henkilökohtaista ohjausta sekä tehtävien kautta tapahtuvaa oman elämäntilanteen ja muutostarpeiden kartoitusta. Asiakas saa askeltehtävät ja osallistuu itsehoitoryhmiin (AA/NA). Asiakas saa ulkoilla itsenäisesti ja asioida kaupassa kauppapäivinä sekä käyttää matkapuhelintaan puhelinaikoina. Läheisten vierailut ovat mahdollisia.
Seuraavaksi siirrymme eheytymisvaiheeseen, jonka aikana henkilökohtaisten tehtävien merkitys korostuu ja havaittujen muutostarpeiden työstäminen alkaa. Hoito etenee kuntoutussuunnitelman ja päiväohjelman mukaisesti.
Viimeisessä vaiheessa valmistaudutaan peruskuntoutusjakson loppumiseen ja tehdään jatkohoitosuunnitelma päihteettömyyden tueksi kotipaikkakunnalla.
Pidemmillä kuntoutusjaksoilla hoidon eri vaiheet jakautuvat henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman mukaan.
Alkoholiriippuvaisten peruskuntoutusjaksot kestävät yhdestä kolmeen (1-3) kuukautta ja huume- ja lääkeriippuvaisten peruskuntoutusjaksot useimmiten kolme (3) kuukautta.
Peruskuntoutuksen päiväohjelma
klo 08.00 Aamupala
klo 09.00 Aamuviritys, jossa päivän ohjelma käydään läpi
klo 10.00 Yhteisöryhmä (akupunktio/vastuualueiden hoito)
klo 11.00 Luento
klo 12.00 Lounas, ruokalepo
klo 13.30 Liikuntaa, kuntoilua, ulkoilua
klo 14.30 Iltapäiväkahvi
klo 15.00 Yhteisöryhmä
klo 16.30 Päivällinen
klo 17.00 Yhteisöryhmä (vaihtuva teema)
klo 20.00 Iltarinki
Päivärutiineihin kuuluu yhteisvastuullisia taloustöitä, viikoittain osallistumista AA- / NA-ryhmiin sekä henkilökohtaiset keskustelut omaohjaajan kanssa kaksi kertaa viikossa.